“MOST SURADNJE”-DRUŠTVENI CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU OSOBA SA INVALIDITETOM

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr

Slider
Korisna dokumentacija

Zakon o volonterstvu

Zakon o volonterstvu pojašnjava osnovne pojmove vezane za volontiranje, temeljna načela volontiranja, vrijednosti volontiranja, uvjete volontiranja, prava i obveze volontera te organizatora volontiranja, uvjete sklapanja ugovora o volontiranju, donošenje Etičkog kodeksa volontera, izdavanje potvrde o volontiranju, izdavanje potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, državnu nagradu za volontiranje te nadzor nad izvršenjem Zakona. Na snagu je stupio u lipnju 2007. godine, a u ožujku 2013. godine na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu. U srpnju 2021. na snagu je stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu.

Etički kodeks volontera

Etički kodeks usvojio je Nacionalni odbor za razvoj volonterstva u svibnju 2008. godine. Cilj Etičkog kodeksa je poticati razumijevanje i prihvaćanje propisanih načela i standard te njihovu primjenu u svakodnevnoj organizaciji i pružanju volonterskih usluga.

Ugovor o volontiranju

Ugovor o volontiranju sklapa se na početku volonterskog angažmana u usmenom i pisanom obliku, a sklapaju volonter i organizator volontiranja kako bi regulirali međusobna prava i obveze, te druge bitne činjenice svojeg odnosa. Obveza sklapanja ugovora u pisanom obliku regulirana je člankom 26., a bitni sastojci ugovora člankom 27. Zakona o volonterstvu.

Potvrda o volontiranju

Po završetku volonterskog angažmana obveza organizatora volontiranja je izdati volonteru/ki potvrdu o volontiranju koja služi kao dokaz o volonterskom angažmanu. Podatke koje potvrda treba sadržavati regulirani su člankom 34. Zakona o volonterstvu.

Obrazac evidencije volonterskih sati

Obrazac služi za evidentiranje angažmana volontera/ke po danima, te omogućuje praćenje broja volonterskih sati i aktivnosti koje je volonter/ka obavljao/la u organizaciji.

Obrazac roditeljskog pristanka

Maloljetne osobe (osobe s navršenih 15 godina i starije maloljetne osobe) mogu sklopiti ugovor o volontiranju i volontirati samo uz pisanu suglasnost zakonske zastupnice ili zastupnika.

Izjava o nepostojanju okolnosti iz članka 10. Zakona o volonterstvu

Izjava se potpisuje u slučaju volontiranja u kojem je volonter/ka u izravnom kontaktu s djecom, osobama s invaliditetom, starijim i nemoćnim osobama, bolesnim osobama ili osobama koje su potpuno ili djelomice lišene poslovne sposobnosti.

 • Udruga Oppidum

  Stjepana Radića 3
  HR – 34000 Požega
  Hrvatska – Croatia
  +385 (0)34 410 157
  info@oppidum.hr
  www.oppidum.hr

 • < 2024 >
  Travanj
  NPUSČPS
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930    
 • www.strukturnifondovi.hr

  © 2024. Izradu web stranice financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruge Oppidum.